Elektronikus építési napló

Egy építési beruházáshoz a több papír alapú napló helyett csak egy elektronikus építési napló tartozik. Az elektronikus építési napló könnyen olvasható, módosítások, javítások követhetőek. Az építtető és a fővállalkozó kivitelező irányítási, összehangolási és ellenőrzési feladatai egyszerűsödnek az elektronius napló használatával. A kivitelezés teljes folyamata nyomon követhető, távolról is figyelemmel kísérhető az egyes építkezések készültségi foka, az épp folyó építési tevékenységek.

Az átláthatóbb, megfelelően dokumentált kivitelezés segíti az alvállalkozók kifizetését, elősegíti a lánctartozás megfékezését, javítja a kisvállalkozók jogbiztonságát, elősegíti a jogviták lezárását.

Az elektronikus építési napló bárhonnan, a nap bármely szakában és egyidejűleg több szereplő számára is elérhető.

Mikor kötelező elektronikus építési naplót nyitni?

2019. október 24-étől nem kötelező az elektronikus építési napló vezetése, ha az építtető természetes személy és az egyszerű bejelentéssel saját lakhatását szeretné biztosítani.

Fontos tudni, hogy a 2019. október 24-étől hatályos módosítás csak erre az építtetői körre vonatkozik, másoknak - így pl. ha az építtető gazdasági társaság vagy más számára történik az építés - továbbra is kötelező naplót vezetni.

Az építtető érdekeit szolgálja, hogy elektronikus építési naplót ezután is bárki nyithat az építkezéséhez, és ezt érdemes megfontolni, hiszen az építési napló alkalmas arra, hogy hatósági vagy bírósági eljárásban a benne foglaltak bizonyítsák az építési folyamat során történteket.

Tekintettel arra, hogy az építési napló vezetése nem minden esetben lesz kötelező, október
24-étől minden egyszerű bejelentés az ÉTDR-ren (építésügyi hatósági engedélyezési eljárást támogató elektronikus dokumentációs rendszeren) keresztül történik majd. Ez minden egyszerű bejelentésre vonatkozik, tehát október 24-étől az elektronikus építési napló készenlétbe helyezése már nem minősül egyszerű bejelentésnek.

A fenti építtetői körben nem lesz kötelező a tervezői művezetés, valamint a tervezői és kivitelezői felelősségbiztosítás sem, ezáltal ezek hiánya nem fogja megakasztani az építkezést.

Kézikönyvek, útmutatók a hivatalos oldalon: